Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переваги використання єдиного рахунку та особливості заповнення реквізитів платіжної інструкції для зарахування  коштів на єдиний рахунок

опубліковано 26 квітня 2024 о 08:34

Головне управління ДПС у Волинській області нагадує,  що 01.01.2021 р. Державною податковою службою запроваджено функціонування єдиного рахунка. 

Сплатити через єдиний рахунок платник має можливість всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень. 

Відповідно до п. 35¹.2 ст. 35¹ ПКУ повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через Електронний кабінет за формою J/F1307001. 

При цьому платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.  

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.  

Під час використання єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством. 

Зауважимо, що єдиний рахунок не використовується для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу: 

- з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (для їх сплати є спеціальні системи електронного адміністрування),  

- частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями. 

  При перерахуванні коштів на єдиний рахунок отримувачем таких коштів є Державна податкова служба України, на ім’я якої в Державній казначейській службі України відкрито єдиний рахунок. 

 У випадках коли платник при перерахування коштів  визначає  напрями перерахування коштів з єдиного рахунку на  бюджетні/небюджетні рахунки, заповнюються такі поля реквізиту «Призначення платежу»: 

- «Номер рахунку» – зазначається номер бюджетного/небюджетного рахунку; 

- «Сума податку» – зазначається сума, яка буде зарахована на бюджетний/небюджетний рахунок; 

- «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» – зазначається номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів); 

- «Додаткова інформація запису» – зазначається інформація щодо переказу коштів у довільній формі. 

У випадках коли платник при перерахування коштів на єдиний рахунок не  визначає напрям перерахування коштів, у реквізиті «Призначення платежу» заповнюється поле «Додаткова інформація запису», де зазначається інформація щодо переказу коштів  у довільній формі.

Якщо платником не визначено напрям перерахування коштів з єдиного рахунку, кошти перераховуються відповідно до вимог ст. 35 Податкового кодексу України  тобто податкової інформації що міститься в поданих платником податкових деклараціях, звітах, розрахунках з єдиного внеску.      

Одночасно нагадуємо, що при використанні платником єдиного рахунку, податковим органом формується реєстр платежів у межах коштів, сплачених на єдиний рахунок  з урахуванням наявних у такого платника сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з дотриманням черговості сплати:  

1. Недоїмка з єдиного внеску; 

2. Податковий борг;  

3. Грошові зобов’язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок;  

4. Визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок;  

5. Грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;  

6. Грошові зобов’язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;  

7. Інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок.  

Управління економічного аналізу ГУ ДПС у Волинській області