Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Школярі Ковельщини допомагають фіскалізувати розрахункові операції

опубліковано 18 квітня 2024 о 09:05

Волинські податківці проводять активну інформаційно-роз’яснювальну кампанію з платниками податків щодо обов’язкової фіскалізації розрахункових операцій.

Про важливі реквізити фіскального чека та наслідки, що виникають під час ігнорування продавцем свого обов’язку видати чек для захисту прав споживачів і забезпечення рівних умов для діяльності сумлінного бізнесу податківці розповідали на зустрічах з старшокласниками шкіл області.

Отриманий чек - це захист споживача, сплачені податки, право на повернення зіпсованого чи бракованого товару та підтримка ЗСУ.

Під час проведення тематичних уроків працівники податкової служби також розповіли старшокласникам про значення фіскального чека, та як наочність використовували тематичні відеоролики ДПС України про алгоритм дій покупця у випадку неотримання фіскального чека та про можливості перевірки отриманого чека на вебпорталі ДПС.

Так, свідомі школярі Ковельщини протягом лютого-березня проінформували територіальні органи ГУ ДПС в області про ймовірні порушення суб’єктами господарювання у сфері проведення розрахункових операцій без застосування РРО/ПРРО. Відповідно, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Волинській області за результатами опрацювання інформації школярів проведено 3 фактичні перевірки, в торгівельних закладах де здійснюють реалізацію спортивного одягу та у сфері громадського харчування.

В ході перевірок було встановлено і належним чином задокументовано наступні порушення:

- факти реалізації товарів  без застосування РРО/ПРРО;

- не забезпечено використання режиму найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін, товарів (послуг) та обліку їх кількості;

- реалізація товарів, які не відображені в обліку, чим порушено встановлений законодавством порядок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації.

За результатами проведених перевірок очікувана сума штрафних/фінансових санкцій за порушення Законів України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» становить 38,9 тис.грн.

Також інформуємо, що за результатами проведених працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту контрольно-перевірочних заходів протягом січня-березень 2024 року сплачено до бюджету 2245,2 тис. грн. штрафних (фінансових) санкцій.

Головне управління ДПС у Волинській області вкотре звертає увагу платників податків, що при здійсненні будь-якої господарської діяльності слід дотримуюватись вимог чинного податкового законодавства. Такий відповідальний підхід забезпечить спокій бізнесу при здійсненні господарської діяльності в сфері проведення розрахункових операцій.

Відділ фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Волинській області