Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Державний службовець за жодних умов не може вимагати, просити чи одержувати подарунки від підпорядкованих осіб чи господарюючих суб’єктів

опубліковано 30 вересня 2021 о 08:47

Закону України «Про запобігання корупції» категорично забороняє державним службовцям вимагати, просити, одержувати подарунки (незалежно від їх вартості) для себе або близьких осіб від юридичних та фізичних осіб (ч. 1 ст. 23 Закону), - нагадують у секторі з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Волинській області.

Зокрема, забороняється отримувати подарунки особам в зв’язку зі здійсненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування та якщо особа, яка дарує (дарувальник), перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок (обдаровуваного).

Дозволено отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність (ч. 2 ст. 23 Закону), якщо:

-вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово (прожитковий мінімум станом на 01.11.2020 — 2197 гривень);

-сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (прожитковий мінімум станом на 01.01.2020 — 2102 гривні).

Також дозволено отримувати (ч. 2 ст. 23 Закону) загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси і будь-які подарунки від близьких осіб незалежно від їхньої вартості.

Закон визначає, що подарунок – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/ одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової вартості.

Нагадуємо, що про порушення антикорупційного законодавства посадовцями податкової служби варто інформувати сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Волинській області на електронну адресу vl.kor@tax.gov.ua, або за номером телефону у м. Луцьку (0332)777-171.

Інформація у такому повідомленні повинна стосуватися конкретної особи та містити фактичні дані, які можуть бути перевірені, а також підкріплена доказами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області