Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власникам майна не буде зайвим перевірити стан розрахунків із бюджетом, - Головне управління ДПС у Волинській області

опубліковано 11 квітня 2024 о 08:51

Місцеві бюджети - одна з найважливіших ланок фінансової системи держави, а фінансова стійкість та самостійність кожної громади, як наслідок – рівень комфорту її мешканців, значною мірою залежать від показників сплати місцевих податків і зборів.

Щороку до 1 липня податкова служба нараховує майнові податки громадянам за підсумками попереднього фінансового року. Про що громадянам, які володіють земельними наділами та нерухомістю варто подбати все сьогодні, щоб убезпечити себе від безпідставних нарахувань і штрафів, наша розмова з начальницею відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб підприємців, податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Волинській області Аллою Волянюк.

Алло Валеріївно, наскільки вагомий фінансовий внесок власників майна до бюджету?

- Для бюджету кожна сплачена гривня – це реальна можливість для своєчасного фінансування бюджетної сфери та потреб ЗСУ, соціальних виплат, утримання шкіл та садочків, лікарень.

Минулорічний внесок власників майна до бюджетів громад 193,9 мільйона гривень податків. У цій сумі плати за землю з фізичних осіб - 111,4 мільйонів гривень, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 81,5 мільйонів гривень та транспортного податку понад – 1,1 мільйон гривень і в підсумку на 40 відсотків більше проти 2022 року. Сподіваємося, що цьогоріч волиняни-власники майна не зволікатимуть із виконанням податкових зобов’язань.

Чи повідомить податкова про нарахований податок на майно?

- Так. Саме зараз на Волині триває кампанія нарахування податку на майно у 2024 році, а саме земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та мінімального податкового зобов’язання. Тож незабаром громадяни отримуватимуть наша податкові повідомлення - рішення про нараховані суми податків. Звертаємося до платників податків з проханням виконувати свої податкові зобов’язання своєчасно, а також сплатити заборговані податки за минулі роки.

Якщо з певних причин повідомлення не надійшло, чи є альтернатива паперовому документу?

Платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова». Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків із персонального комп’ютера чи гаджета.

Інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань також можна отримати у Центрах обслуговування платників, що діють при державних податкових інспекціях області за місцем реєстрації платника.

Ми цінуємо та підтримуємо кожного чесного платника, який дотримується високих стандартів податкової дисципліни, та підтримуємо тих, хто сумлінно працює, сплачує податки, тим самим наповнюючи бюджет і створюючи передумови для соціальної стабільності, розвитку регіону і країни.

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області