Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Ковельського району спрямували до місцевих бюджетів понад 1,4 мільярда гривень податкових платежів 

опубліковано 30 жовтня 2023 о 08:58

За підсумками січня-вересня 2023 року на території Ковельського району до місцевих бюджетів сплачено 1 мільярд 424 мільйони гривень податкових платежів. Це на 28,5 відсотка більше проти аналогічного періоду 2022 року. 

Залучення додаткових надходжень і пошук нових джерел наповнення бюджетів – спільний пріоритет для податківців та органів місцевого самоврядування. Тож у Головному управлінні ДПС у Волинській області нагадують, що позиція громад у питанні сплати податків, що зараховуються до місцевих бюджетів, повинна бути максимально активною. 

Тим часом, місцевому бізнесу варто врахувати новації Закону № 3219. 

Насамперед, важливо взяти до уваги, що підприємці-спрощенці (окрім першої групи спрощеної системи оподаткування), здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формах, зобов’язані працювати з РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек. 

Із ухваленням Закону № 3219 відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону) – відновлено.  

Відтак із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, податківці мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

У Головному управлінні ДПС у Волинській області рекомендують платникам єдиного податку другої, третьої та четвертої груп спрощеної системи оподаткування не ігнорувати вимоги закону та безумовно виконувати законодавчі норми щодо застосування РРО/ПРРО незалежно від обраних видів діяльності. 

Звертаємо увагу, що Державна податкова служба застосовує виключно ризикоорієнтовний підхід при організації контрольно-перевірочних заходів, зосереджуючись на проведенні фактичних перевірок платників податків, які ухиляються від виконання своїх податкових обов’язків, зокрема, щодо використання РРО або ПРРО при проведенні розрахункових операцій.. 

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі та видача покупцям розрахункових документів (фіскальних чеків) встановленої форми та змісту при проведенні розрахункових операцій. Із переліком відповідальних осіб, які надають консультаційну допомогу щодо застосування ПРРО ДПС, можна ознайомитися за посиланням .на субсайті Головного управління ДПС у Волинській області. 

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області