Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За порушення правил обігу підакцизних товарів у 2019 році нараховано 290,5 млн грн фінансових санкцій

опубліковано 21 січня 2020 о 09:22

Протягом минулого року до порушників правил обігу підакцизних товарів застосовано фінансові санкції на загальну суму 290,5 млн грн. Це на  92,9 млн грн більше порівняно з 2018 роком. Тоді за такі порушення було донараховано 197,6 млн гривень.

Зокрема, за результатами 2019 року за провадження безліцензійної діяльності загальна сума виписаних штрафів склала  182,3 млн грн, що на 145,1 млн. грн. більше порівняно з 2018 роком (37,2 млн грн). За зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку - 22,4 млн грн, що на 6,6 млн грн більше у порівнянні з 2018 роком (15,8 млн грн).

Крім того, податківці викрили  3 239 випадків торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни. За це порушення застосовано фінансових санкцій на суму 35,3 млн гривень.

У 433 випадках платники податків здійснювали роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів. До порушників застосовано санкцій на суму 6,1 млн гривень.

За зберігання підакцизних товарів у місцях, не внесених до Єдиного державного реєстру, нараховано санкцій на суму 6,9 млн гривень.

Також у минулому році ДПС у взаємодії з правоохоронними органами встановлено 923 випадки порушення законодавства у частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

З початку 2019 року відділом контролю за виробництвом та обігом пального ДПС виявлено 139 суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з придбання та реалізації товару «Суміш вуглеводнів. Бензино-лігроїнова фракція». За 11 місяців минулого року загальний обсяг такого товару сягнув 296194 тис. л.

У тому числі встановлено, що 58 суб’єктів господарювання відсутні за місцезнаходженням. Інформацію по таких суб’єктах  передано для розшуку до оперативних підрозділів. За результатами перевірки ще 11 суб’єктів очікувані штрафні санкції складають 18510,3 тис. грн. 63 суб’єкта господарювання включено до реєстру ризикових підприємств. 

На підставі зібраних матеріалів відкрито кримінальне провадження щодо схеми мінімізації та ухилення від сплати акцизного податку під час виробництва та подальшої реалізації бензино-лігроїнової фракції.

«Уряд взяв курс на ліквідацію «чорних» та «сірих» ринків. Тому детінізація ринку підакцизних товарів – один з головних викликів для нової податкової. Разом з правоохоронними органами, органами місцевої влади ми вже почали наводити лад і на ринку пального, і в сфері обігу алкоголю і тютюну. І це дуже важливо не тільки з точки зору бюджетних інтересів. Адже ті, хто працюють поза законом і поза правилами, торгують контрафактом, не тільки обкрадають бюджет, а й нехтують нашим здоров’ям і здоров’ям наших дітей», - зазначив Голова ДПС Сергій Верланов.