Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Конфлікт інтересів держслужбовець зобов’язаний врегулювати відповідно до вимог закону

опубліковано 12 червня 2020 о 08:57

За виникнення конфлікту інтересів держслужбовець зобов’язаний його врегулювати згідно вимог закону. Для врегулювання конфлікту інтересів може застосовуватись самостійна і зовнішня форма врегулювання, - звертають увагу  у секторі з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Волинській області.

Зокрема, закон покладає на осіб, визначених в ч.1 ст.3 Закону про запобігання корупції обов'язок самостійно: виявляти конфлікт інтересів, своєчасно повідомляти про конфлікт інтересів, самостійно врегульовувати конфлікт інтересів, не допускати конфлікту інтересів та не вчиняти дій в умовах конфлікту інтересів.

Самостійна форма для депутатів передбачає обов'язкове виконання всіх кроків: негайно повідомити в письмовому вигляді відповідальний орган про конфлікт інтересів, під час розгляду питання на сесії публічно озвучити заяву про конфлікт інтересів, не приймати участь у голосуванні. Заява обов'язково повинна вноситись до протоколу засідання.

Для держслужбовців обов'язкове негайне в письмовому вигляді повідомлення керівнику про конфлікт інтересів, самостійне врегулювання конфлікту інтересів шляхом усунення від вчинення дій чи прийняття рішень.

Керівник комунальної установи, закладу або підприємства в письмовому вигляді негайно повідомляє про конфлікт інтересів відповідну раду, у власності якої знаходиться цей об'єкт комунальної власності. Оскільки за загальною нормою питання дисциплінарного характеру приймає той, хто прийняв на роботу, то заяви і повідомлення про конфлікт інтересів повинна у дводенний термін розглядати відповідальна постійна комісія ради.

Зовнішня форма застосовується керівником у вигляді: усунення особи від вчинення дій, прийняття рішень; зовнішнього контролю; обмеження доступу до інформації; перегляду обсягу службових повноважень; переведення на іншу посаду; звільнення.

Для застосування кожного з заходів в Законі передбачені певні умови.
Рішення про врегулювання конфлікту інтересів в органі державної влади приймає керівник. В органах місцевого самоврядування (сільських, міських, районних, обласних радах) профільна постійна комісія ради, на яку покладено повноваження з запобігання конфлікту інтересів при виконанні депутатами делегованих повноважень.

Конфлікт інтересів у керівника врегульовується НАЗК із застосуванням тих самих форм, з обов'язковим негайним письмовим повідомленням агентство про конфлікт інтересів.

Заяви і повідомлення про конфлікт інтересів мають розглядатися негайно, але не пізніше 2 робочих днів. В противному випадку відповідальність за невжиття заходів із запобігання конфлікту інтересів грозить вже керівнику.

Cектор з питань запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Волинській області