Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Волині до держбюджету сплачено 11,7 мільйона гривень частини чистого прибутку

опубліковано 29 липня 2020 о 08:31

За підсумками першого півріччя 2020 року господарюючі суб’єкти Волині із часткою державної власності спрямували до держбюджету 11,7 мільйона гривень частини чистого прибутку.

Сума відрахованої частини чистого прибутку на 35,1 відсотка перевищує аналогічні показники минулого року.

Нагадаємо, що державні унітарні підприємства та їх об’єднання, а також і господарські товариства у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, зобов’язані здійснювати відрахування частину чистого прибутку до державного бюджету та подавати до контролюючого органу розрахунок частини чистого прибутку (доходу),  дивідендів на державну частку у порядку та строки встановлені Податковим кодексом України від 02.12.2010 року №2755-VI (зі змінами та доповненнями).

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку прирівнюється до податкової декларації, - звертають увагу відповідальних осіб державних підприємств у Головному управлінні ДПС у Волинській області.   

Відповідні зміни внесено до ст. 46 Податкового кодексу України Законом України  від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

 А подання господарськими товариствами з державною часткою власності у статутному капіталі та державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до контролюючого органу  розрахунку частини чистого прибутку передбачено змінами до частини п’ятої ст.11 та частини третьої ст.111  Закону України №185 «Про управління об’єктами державної власності» (зміни внесено Законом України від 16 січня 2020 року №465- ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»).

Цим же законодавчим документом визначено, що Податковий кодекс України – складова законодавства про управління об’єктами державної власності.

Отож, вимога щодо подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (далі – Розрахунок) та, відповідно, сплата визначених грошових зобов’язань до бюджету – обов’язкові для виконання державним підприємствами норми, - наголошують в Головному управлінні ДПС у Волинській області. 

Варто врахувати, що Розрахунок подається незалежно від того виникло чи не виникло грошове зобов’язання. За неподання чи не своєчасне подання до контролюючого органу Розрахунку частини чистого прибутку або порушення терміну сплати (перерахування) до бюджету грошового зобов’язання з частини чистого прибутку(доходу), дивідендів на державну частку контролюючі органи мають право застосовувати штрафні санкції.

Оскільки податкова декларація, розрахунок-це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або  сплата грошового зобов’язання, фахівці ГУ ДПС у Волинській області зобов’язує керівників підприємств із державною часткою врахувати наступні особливості визначення сум платежу.

Основною умовою щодо визначення платежу, який повинно сплатити до бюджету  господарське товариство, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави за підсумками 2019 року є прийняття у строк до 1 травня 2020 року рішення про відрахування не менше 30 відсотків чистого прибутку на виплату дивідендів.

  У разі прийняття господарським товариством рішення про нарахування дивідендів у визначений термін – таке товариство сплачує до державного бюджету дивіденди на державну частку, а у разі неприйняття такого рішення у встановлений законом термін – частину чистого прибутку (доходу). І відрахування до бюджету дивідендів, і сплата частки  чистого прибутку (доходу) за 2019 рік здійснюється господарськими товариствами в один строк – до 1 липня 2020 року.

Довідково: базовий норматив щодо відрахування частки чистого прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатам господарської діяльності за 2019 рік,  встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2020 року №328.

                                                                                              Сектор комунікацій

Головного управління ДПС у Волинській області