Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пасивність органів місцевого самоврядування в питанні впорядкування земельних відносин, - неприпустима, - Головне управління ДПС у Волинській області

опубліковано 16 березня 2021 о 08:09

Недостатня ефективність чи відсутність заходів з боку місцевої влади в питанні оформлення правовстановлюючих документів на землю з господарюючими суб’єктами – одна з причин бюджетних втрат.

Тож у податковій службі Волині рекомендують керівникам громад ініціювати подання позовів про відшкодування втрат місцевих бюджетів з фактичних користувачів земельних ділянок, які зволікають з оформленням документів на землю та не сплачують податки.

Конкретні кроки  кожної з громад задля впорядкування земельних відносин та залучення додаткових надходжень з плати за землю лідери місцевого самоврядування обговорили з керівником податкової служби краю Світланою Савчук на зустрічі, яку ініціював народний депутат України Ігор Гузь.

«Ми систематично опрацьовуємо інформацію щодо суб’єктів господарювання, які користуються земельними ділянками, але не декларують податкові зобов’язання з плати за землю. За підсумками цієї роботи керівники громад отримують рекомендації щодо посилення контролю за використанням земельних ділянок, прискорення процесу виготовлення документації, переукладання договорів оренди. Однак, юридичні особи, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів та без сплати до бюджету плати за землю, є на території багатьох громад. А це – втрати бюджетів», - наголосила начальник Головного управління ДПС у Волинській області Світлана Савчук.

За словами очільниці волинських податківців, лише якісний контроль у межах повноважень та обмін інформацією з територіальними громадами дозволяють податковій службі вчасно реагувати на неналежне виконання податкових зобов’язань господарюючими суб’єктами.

Нагадаємо, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Форма таблиці, за якою необхідно надавати таку інформацію, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2015 №783.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Волинській області