Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для наповнення бюджету громад важливо ухвалити якісні рішення про ставки податку на нерухоме майно, - Головне управління ДПС у Волинській області

опубліковано 19 березня 2021 о 08:32

Будівлі і споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, не підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно на підставі підпункту 266.2.2 статті 266 Податкового кодексу України. Аналогічна норма діє щодо будівель промисловості, зокрема у разі використання корпусів, цехів та складських приміщень у виробничій діяльності.

Нецільове використання такої нерухомості, а також закладів освітнього, медичного та оздоровчого призначення, зокрема надання їх в оренду чи лізинг з комерційною метою, передбачає оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

«Вчасне ухвалення якісних рішень про ставки податку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, дозволяє громадам залучити додаткові бюджетні надходження. Тому рішення кожної територіальної громади повинні бути зважені та відповідати нормам закону», - звернула увагу представників територіальних громад заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Волинській області Аліна Грабарчук на зустрічі у м. Володимир-Волинський.

Відсутність рішень щодо ставок з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в окремих громадах щодо певних типів об’єктів нерухомості, або ж знижені ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, призводять до бюджетних втрат, - звертають увагу органів місцевого самоврядування у податковій службі краю. 

Нагадаємо, що залежно від місця розташування (зональності) та типів об’єктів нерухомості ставки податку встановлюються територіальними громадами у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Волинській області