Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До 1 травня заробітчани повинні задекларувати доходи

опубліковано 16 квітня 2021 о 10:36

Коментар начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани САВЧУК газеті «Вісник і К»

Газета «ВІСНИК+К» № 14 (1306) від 14 квітня 2021

– Чи є різниця в оподаткуванні заробітчан, які працюють за кордоном офіційно, та тих, хто трудиться у тіні? – це запитання ми адресували начальнику Головного управління Державної податкової Служби у Волинській області Світлані Савчук.

– Сплачувати податки в Україні – це обов’язок усіх громадян, незалежно від того, де вони отримують доходи. Але, якщо людина працювала у країні, в якій діють аналогічні ставки оподаткування доходів фізичних осіб з Україною, то, сплативши податки за кордоном, сплачувати їх у нас не потрібно! На сьогодні це податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Якщо за кордоном розмір податків менший, то в Україні доведеться сплатити різницю, якщо такий же – то нічого. Але декларацію про майновий стан і доходи подавати обов’язково, – наголошує Світлана Савчук. – Якщо ж громадянин працював за кордоном не офіційно та не має довідки про отримані доходи, то це не звільняє його від відповідальності задекларувати доходи в Україні. Хто цього не робить, тому загрожує адміністративна відповідальність.

– Які саме документи слід подавати для звітності?

– Як правило, досить подання декларації про отримані за кордоном доходи із офіційною довідкою з-за кордону. Це дозволяє нашим фахівцям проаналізувати визначити суму ПДФО і військового збору до сплати на підставі норм Податкового кодексу та міждержавних угод про уникнення подвійного оподаткування.

– До 1 травня залишилося зовсім мало часу. Скільки волинян уже задекларували свої доходи, отримані за кордоном?

– На сьогодні відзвітувалися трохи менше 200 волинян про отримані торік іноземні доходи. Вони задекларували близько 11 мільйонів гривень закордонних доходів. Серед них є мільйонер, котрий зазначив у декларації 5,3 мільйона гривень іноземних доходів і задекларував до сплати 1 мільйон гривень податків.

Сплачені податки не додадуть стажу

– Якщо людина справно сплатила податок із такого доходу, чи вона може розраховувати на зарахування в Україні стажу за це період?

– Ні, декларування доходів не передбачає права на отримання страхового стажу, оскільки страховий стаж розраховується, залежно від сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працедавцем за найманого працівника або ж добровільно – громадянином.