Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як докупити стаж?

опубліковано 06 травня 2021 о 08:25

Коментар начальника ГУ ДПС у Волинській області Світлани САВЧУК газеті "Вісник і К"

Страховий стаж – обов’язкова умова для отримання пенсії за віком. У радянські часи потрібно було мати всього п’ять літ – й фактично усім бабусям-дідусям нараховували виплати. Нині мова про 28 літ. Але це – не межа, адже з кожним роком вимоги до стажу збільшуються. Так, до 2028-го кожен повинен буде мати не менш35 років страхового стажу, аби у шістдесят вийти на пенсію. «А де ж його взяти, той стаж?» – з таким запитанням найчастіше звертаються до нас читачі.

– Найкращий спосіб отримати страховий стаж – це офіційне працевлаштування, – говорить начальник Головного управління Державної Податкової Служби у Волинській області Світлана Савчук. – Оскільки роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного найманого працівника.

Звідси – й стаж: за скільки років сплачений ЄСВ, стільки й зарахованого стажу (за винятком, коли рахується «рік за два» та «рік за три», про що ми детально розповідали у попередніх публікаціях). Заробляють собі стаж і приватні підприємці-фізичні особи, також сплачуючи за себе єдиний соціальний внесок. А от сучасні студенти денної форми навчання, заробітчани, що виїхали в пошуках хліба за кордон, і люди, які працюють в Україні без офіційного оформлення, стажу для права на українську пенсію не заробляють. Як їм не втратити «страхові» роки?

– Якщо людина працює за кордоном, чи є студентом або ж отримує доходи, але не зареєстрована підприємцем (самозайнятою особою) та не застрахована працедавцем, то для отримання страхового стажу в Україні вона може у податковій інспекції за місцем реєстрації укласти договір про добровільну участь у системі  загальнообов’язкового державного соціального страхування, – пояснює Світлана Савчук. – Дехто дивується, чому саме у податковій? Але ж саме податкові органи здійснюють контроль за правильністю нарахування внеску і його сплати. Проте усі інші розрахунки щодо трудового стажу, що дає право на отримання пенсії, та розміру пенсійних виплат здійснюють винятково у Пенсійному фонді України.

– Отож, як докупити стаж за поточний період – так би мовити, сьогодні на сьогодні?

– Слід подати заяву, копії трудової книжки і документа , що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку, де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік, – говорить начальник Податкової Служби Волині. – Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2021 році це 1320 гривень.

– А якщо людина хоче докупити стаж за попередній період? Скажімо, якщо для пенсії бракує два-три місяці?

– Можна й так, слід подати заяву із зазначенням періодів, яких не вистачає для призначення пенсії, та діє інша формула розрахунків. Адже за «минулий період» єдиний соціальний внесок стягується у подвійному розмірі. Зараз це 2640 гривень за кожен місяць. Сума сплачується відразу за весь період.

– А якщо не вистачає рік, два, п’ять?

– Так само. Мінімальна сума сплати ЄСВ за рік за попередній період на сьогодні обраховується так: 1320 (сума мінімального внеску)х12 (місяців у році)х2 (подвоюється розмір ЄСВ)=31680 гривень. Сплачується одноразово і повністю протягом десяти днів від моменту підписання договору про добровільне соціальне страхування, – уточнює Світлана Савчук.

Тобто, бракує рік страхового стажу до пенсії – слід заплатити майже 32 тисячі гривень, за два – не повні 64 тисячі, за п’ять – понад 150! Схоже, суми багатьох лякають. Адже на сьогодні на Волині договори про добровільну участь у системі  загальнообов’язкового державного соціального страхування уклали всього 97 осіб.

Наталія КРАВЧУК,

Волинська область