Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Впровадження програмних РРО та застосування штрафів за порушення готівкового обігу – головна тема спілкування з платниками в ході гарячої лінії

опубліковано 07 травня 2021 о 08:20

На запитання платників податків Волині під час гарячої телефонної лінії 6 травня 2021 року відповідала заступник начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлана Сава.

Упродовж години роботи гарячої лінії підприємці, яких закон зобов’язує провадити діяльність із застосуванням касової техніки, цікавилися особливостями роботи програмних РРО та відповідальністю за порушення касової дисципліни. 

Посадовець наголосила, що відповідно до вимог закону терміни давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій передбачені Податковим кодексом.

Отож, підприємці повинні врахувати, що оскільки Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не передбачено терміну давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів, то застосовуються норми Податкового кодексу України, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.

Відповідно до ст. 15 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) контроль за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та інших вимог Закону № 265 здійснюють контролюючі органи шляхом проведення фактичних та документальних перевірок відповідно до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області