Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заступник начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій КОНДРАТЮК: Кожен абітурієнт повинен мати картку платника податків

опубліковано 03 червня 2021 о 13:00

Коментар заступника начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергія КОНДРАТЮКА для інформаційного агентства «КОНКУРЕНТ»

Із завершенням випускних випробувань у школах абітурієнти неодмінно  надають конкурсній комісії обраного вишу, серед інших документів, довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків. Тож не випадково у період вступної кампанії Центри обслуговування платників при державних податкових інспекціях відвідують чимало майбутніх студентів.

Як вступникам правильно спланувати свій візит до податкової служби, щоб уникнути зайвого стресу та швидко отримати необхідну довідку, ми запитали в заступника начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергія Кондратюка.

-Сергію Вікторовичу,  чи є універсальний алгоритм дій для абітурієнта, котрому довідка про номер облікової картки платникам податків, як правило, потрібна негайно, а в податковій вимагають пред’явити певні документи?

-Перше правило, якого повинні дотримуватися усі - не відкладати візит до податкової інспекції на останній день. Процедура присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків  передбачає  час на опрацювання наданої у письмовому вигляді громадянином інформації. Тому кожен вступник повинен врахувати, що  картка платника податків видається протягом 3 днів від моменту отримання заяви. Якщо громадянин з іншого регіону, то податківці згідно порядку надання цієї послуги мають 5 днів.

-Які документи необхідно надати працівнику Центру обслуговування  платників?

-Насамперед, документ, що посвідчує особу, як правило це паспорт громадянина України у формі книжечки чи ID-картки. Звертаю увагу, що до ID – картки обов’язково повинен бути паперовий додаток. У Центрі обслуговування платників треба заповнити  спеціальну форму 1-ДР.

Щоб не витрачати час, бланк цього документа можна роздрукувати з банера «Центри обслуговування платників»/»Адміністративні послуги, що надаються Головним управлінням ДПС у Волинській області» на субсайті Головного управління ДПС у Волинській області і заповнити його вдома.  Подати заповнену форму та пред’явити документи треба у робочі дні до 16.00 у Центрі обслуговування платників краще за місцем Вашої податкової адреси.  

-Чи можна записатися на прийом до спеціаліста заздалегідь?

-Звичайно. У Центрі обслуговування платників Луцької ДПІ працює електронна черга. Тобто, кожному відвідувачу видається талончик із зазначенням номера його черги та часу прийому. Отримати талончик можна зранку на будь-який час роботи ЦОП.

Вже майже два місяці волиняни для запису на прийом до фахівців податкової служби можуть скористатися електронною чергою через мережу Інтернет. Ця електронна черга розміщена у банері «Центри обслуговування платників» https://vl.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/463096.html

 Відвідувачі ЦОП у Луцьку попередньо можуть отримати талончик на свою електронну поштову скриньку. Для молодих людей робота з такими сервісами не складає жодних труднощів.

-Тобто, підсумуємо. Вступник повинен мати паспорт чи ІD-картку із додатком, заповнену ним особисто форму 1-ДР і завітати до податкової не пізніше 16.00 у робочі дні.  За довідкою повинен прийти теж особисто?

-Так. І теж обов’язково з документом, що посвідчує особу. Навіть , якщо громадянин подав документи для отримання картки платника податків через Електронний кабінет, довідка видається йому особисто за пред’явлення паспорта чи ІD-картки.

-Отримання картки платника податків – популярна адміністративна послуга на Волині?

-Щомісяця за адмінпослугою видачі картки платника податків на Волині звертається щонайменше 4500 громадян. Зокрема, впродовж п’яти місяців 2021 року волиняни отримали 26109  карток платників податків. У період вступної кампанії завжди відвідувачів у ЦОП більше. Запрошуємо майбутніх абітурієнтів подбати про отримання картки платника податків заздалегідь. Власне це дуже виважений і потрібний крок у доросле життя – отримати картку платника податків своєї незалежної держави.