Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Волині юристи податкової служби знайомилися з європейським досвідом супроводження судових справ

опубліковано 10 червня 2021 о 08:28

Теоретичні засади та практичний досвід судових справ за участі платників податків та податкових адміністрацій стали темою онлайн-семінару для фахівців юридичних служб органів ДПС з усіх регіонів України в рамках програми з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

За посередництвом інформаційної платформи ZOOM юристи Головного управління ДПС у Волинській області отримали можливість дізнатися про  позицію європейських експертів з найбільш актуальних питань супроводу судових спорів між платниками податків і контролюючими органами та міжнародну практику судового врегулювання суперечок у податковій сфері.

«Накопичена європейська практика судових справ у сфері оподаткування – досвід, який в умовах переходу на стандарти ЄС, дуже корисний нашій країні. В умовах адаптації нашого національного законодавства до вимог ЄС важливо враховувати, як законодавчі норми працюють у практичній площині. Варто відзначити, що західна успішна практика податкового адміністрування ґрунтується на засадах добровільної сплати податків». – коментує заступник начальника Головного управління ДПС у Волинській області Богдан Шинкарчук, котрий теж став учасником онлайн-семінару.  

Посадовець підкреслив, що загалом у податковій службі України перевага надається процедурі досудового врегулювання податкових спорів і до суду податківці звертаються у разі недосягнення компромісу. При цьому проводиться велика аналітична робота для збору доказової бази та, відповідно, ефективного захисту інтересів держави у судах.

До речі, за п’ять місяців 2021 року юристи податкової служби на Волині відстояли в судах на користь держави 76,2 мільйона гривень.

Довідково: програма EU4PFM підтримує реформи у сфері адміністрування податків та зборів, які сприяють зміцненню інституційних та організаційних можливостей українських установ у впровадженні та реалізації сучасної стратегії дотримання податкового законодавства, спрямованої на просування концепції добровільної сплати податків; аналіз та вдосконалення бізнес-процесів у податковій та митній службах; розширення можливостей для України стягувати податки з податкової бази, зокрема, через поліпшення обміну податковою інформацією з іншими країнами та шляхом запобігання ухилянню від оподаткування; продовження гармонізації податкового та митного законодавства до законодавства ЄС та кращих світових практик, а також покращення інституційних та організаційних можливостей податкової та митної служб.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області