Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До 15 липня громади повинні встановити ставки місцевих податків і зборів

опубліковано 09 липня 2021 о 08:15

Рішення про встановлені місцеві податки і збори органи місцевого самоврядування оприлюднюють до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборів або змін. Така вимога п.12.4 ст.12 Податкового кодексу України.

На цьому в ході онлайн спілкування з головами територіальних громад Волині наголосила завідувач сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Волинській області Олена Нікотіна.

«Саме від встановлених місцевою владою ставок податку на майно та єдиного податку залежить фінансове наповнення бюджетів громад. Варто врахувати, що  адекватні ставки оподаткування та повна інформація про платників допоможуть громадам залучити додаткові бюджетні надходження. Лише вчасно сплачені податки гарантують громадам фінансову спроможність виконувати покладені завдання», - наголосила посадовець.  

У рамках онлайн спілкування, організованому Волинським регіональним офісом програми U-LEAD з Європою посадові особи Головного управління ДПС у Волинській області розповіли керівникам громад про пілотний проєкт  з визначення фінансової спроможності громад, що втілювався в декількох областях України.

«Саме напрацьований досвід, що довів ефективність на практиці, ми сьогодні пропонуємо впровадити в області. Мета проєкту - налагодити такий механізм обміну інформацією між громадами, податковою службою та іншими контролюючими органами, який забезпечить сплату податків кожним, хто зобов’язаний це робити.  Перша порада лідеру громади – впорядкувати паспорт територіальної громади, потому – провести повну інвентаризацію усіх об’єктів. До цього процесу варто залучити представників податкової служби, які стануть консультантами з визначення фінансової спроможності громади. Дієва взаємодія усіх зацікавлених сторін в підсумку забезпечить позитивний фінансовий ефект для бюджету громади», - зазначає заступник начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій Кондратюк.

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області