Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування електронних послуг збільшить надходження ПДВ до бюджету, - Світлана Савчук

опубліковано 29 грудня 2021 о 08:50

Коментар інформаційному агентству «Конкурент» начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани САВЧУК.

Із початку 2022 року новацій в оподаткуванні зазнає сфера електронних послуг. Зокрема, законодавець передбачив, що платниками ПДВ в Україні  повинні зареєструватися всі постачальники електронних послуг - нерезиденти.

Така новація сприятиме додатковим надходженням до бюджету, - наголошує очільниця волинських податківців Світлана Савчук. Начальник Головного управління ДПС у Волинській області пояснює, що запровадження Закону №1525 забезпечує справедливі умови оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України.

«Особливі правила оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг стає звичною практикою в іноземних державах, наприклад, у країнах Європейського Союзу. Саме запропонована Європейським Союзом модель оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг стала основою  при розробці подібного податкового режиму у нас. Окрім належного впорядкування адміністрування, очікується ріст надходжень бюджетоутворюючого ПДВ до бюджету, оскільки операції з постачання електронних послуг оподатковуватимуться безпосередньо у країні їх споживання», - зазначає Світлана Савчук.  

Серед очевидних позитивів запровадження оподаткування ПДВ електронних послуг - єдиний підхід до оподаткування послуг, що надають як резиденти, так і особи – нерезиденти на митній території України. Тож, щоб виконати всі законні вимоги, нерезиденти повинні зареєструватися платниками ПДВ в Україні.  

«Процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників – нерезидентів, відбуватиметься віддалено за заявою в електронній формі, яка подається через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів (VAT-office нерезидента – постачальника електронних послуг). З усією необхідною інформацією щодо подання заяви, звітності та листування з податковою службою можна ознайомитися у тематичному банері "Особам-нерезидентам – постачальникам електронних послуг / For non-residents – providers of E-services" Зверну увагу, що для нерезидентів встановлено поквартальне подання до ДПС податкової декларації з ПДВ за спрощеною формою, а також нерезидентів звільнено  від обов’язку складати та реєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних. Як бачите, податкові умови для нерезидентів досить комфортні і сприяють відповідальній сплаті податків», - підсумувала Світлана Савчук.

Нагадаємо, що електронні послуги - це послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини.