Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що означає термін «відокремлений підрозділ нерезидента (іноземної компанії, організації)»?

опубліковано 10 травня 2022 о 08:23

Термін «відокремлений підрозділ нерезидента (іноземної компанії, організації)» застосовується в Податковому кодексі України у значенні, визначеному Цивільним кодексом України, відповідно до якого представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Згідно з п.п. «а» п.п. 14.1.122 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) нерезидентами для цілей ПКУ вважаються: іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України.

Термін «відокремлений підрозділ нерезидента (іноземної компанії, організації)» застосовується в ПКУ у значенні, визначеному Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ).

Так, пунктом 2 ст. 95 ЦКУ визначено, що представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XIIІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» із змінами та доповненнями, в числі суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні визначені структурні одиниці іноземних суб’єктів господарської діяльності, які не є юридичними особами згідно з законами України (філії, відділення, тощо), але мають постійне місцезнаходження на території України. Представництво іноземного суб’єкта господарської діяльності – установа або особа, яка представляє інтереси іноземного суб’єкта господарської діяльності в Україні і має на це належним чином оформлені відповідні повноваження.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (категорія 116.02).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Сектор інформаційної взаємодії

ГУ ДПС у Волинській області