Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи оподатковується одноразова грошова допомога членам сімей військовослужбовців?

опубліковано 17 листопада 2022 о 15:30

ЧИ ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ПДФО СУМА ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ, ЯКА НАДАЄТЬСЯ ЧЛЕНАМ СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ (БЕЗВІСНО ПРОПАЛИ) АБО ПОМЕРЛИ ПІД ЧАС ЗАХИСТУ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, СУВЕРЕНІТЕТУ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ?

Ні, не оподатковується. Перелік доходів, які не включаються до загального місячного(річного) оподатковуваного доходу платника податків, визначено статтею 165 Кодексу з урахуванням змін, внесених законом й відповідно до підпункту «а» підпункту 165.1.1пункту 165.1 статті 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума грошової допомоги, яка надається згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України членам сімей  військовослужбовців, які загинули (безвісно пропали) або померли під час виконання службових обов'язків та/або захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Додаткова інформація - в інформаційному листі № 5/2022. Ознайомитися з інформаційним листом можна тут. Зокрема, у листі  йдеться про окремі особливості оподаткування податком на прибуток підприємств, ПДВ та ПДФО операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, що встановлюються Законом України від 20 вересня 2022 року № 2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (далі – Закон).

Норми Закону набрали чинності 10 жовтня 2022 року (текст опублікований у «Голосі України» 08.10.2022 за № 207).

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області