Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результат якісного адміністрування податків на Волині – ріст надходжень до бюджету

опубліковано 05 грудня 2022 о 08:19

Підсумки адміністрування податків у період воєнного стану  волинські податківці розглянули на координаційній нараді.

Керівники територіальних підрозділів обговорили з керівниками управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Волинській області  стан справ із  адміністрування податку з доходів фізичних осіб, єдиного соціального внеску, військового збору, єдиного податку, податків на нерухоме майно та додану вартість, плати за землю, транспортного, екологічного податків, паркування, рентної плати, туристичного збору.

«Сплата податків (зборів, внесків) фізичними та юридичними особами в області дозволяє прогнозувати досить успішне завершення фінансового року. Тим не менше, нам варто більше зосередитися на роботі з правоохоронними, контролюючими органами та органами місцевого самоврядування задля попередження фактів використання неофіційної найманої праці та несвоєчасної сплати майнових податків громадянами. Саме органи місцевої влади та самоврядування повною мірою володіють інформацією про мешканців своєї громади,  джерела їх доходів та в першу чергу мають бути зацікавлені в збільшенні надходжень за рахунок підвищення рівня оплати праці, оскільки податок на доходи фізичних осіб, сплачений з заробітної плати, є бюджетоутворюючим для територіальних громад», - наголосив начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Волинській області Володимир Дяк.

Відсутність активних бойових дій на території області дозволяє бізнесу працювати значною мірою стабільно та зберігати робочі місця, а керівникам місцевої влади - своєчасно інформувати мешканців громад про обов’язок сплатити податки. «Від того, наскільки ефективним буде обмін інформацією між податковою службою та громадами про потенційні резерви для наповнення бюджету залежить фінансова стабільність кожної з громад та соціальний захист працюючих». - зазначив Володимир Дяк.

Посадовець підкреслив, що ухилення від оподаткування – неприпустиме в умовах, коли країна потребує коштів для підтримання у належному стані об’єктів критичної інфраструктури та фінансування оборонних заходів. 

З цією метою має бути забезпечено проведення аналізу по всіх напрямках роботи та надання територіальним підрозділам інформації в розрізі платників про встановлені факти неналежного виконання обов’язків щодо адміністрування відповідних податків (зборів, внесків) та ймовірних порушень законодавства, а також забезпечено визначення ефективності та результативності діяльності територіальних підрозділів за результатами щомісячної рейтингової системи оцінювання ключових показників.

Оскільки лише легальна сплата податків працедавцем передбачає соціальні гарантії найманих особам у випадку втрати працездатності чи виходу на пенсію, у податковій службі рекомендують працюючим поцікавитися про нарахування і сплату ПДФО, військового збору та єдиного внеску працедавцями.

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області