Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларація держслужбовця: як коректно зазначити відомості про особу, яка має право розпоряджатись рахунком

опубліковано 15 грудня 2022 о 08:08

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Волинській області звертає увагу на особливості відображення відомостей у декларації держслужбовця.

Зокрема, варто врахувати, що у графі відомості про особу, яка має право розпоряджатись рахунком, зазначаються відомості виключно про іншу (ніж власник рахунку) особу (осіб).

Слід розмежовувати право розпорядження банківським рахунком та право розпоряджатись коштами на такому рахунку.

Перелік осіб, які мають право розпоряджатися рахунком і підписувати розрахункові документи подається / надсилається особою (клієнтом) до банку під час відкриття поточного рахунку. Кількість розпорядників рахунку не обмежується (п. 9 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492).

Розпорядження рахунками фізичних осіб, фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності (копії довіреності), засвідченої нотаріально. Довіреність може містити право довірених осіб відкривати / розпоряджатися / закривати рахунки клієнта у банку (п. 9-1 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492).

У блоці полів «Інформація про іншу фізичну або юридичну особу, яка має право розпоряджатися таким рахунком або має доступ до індивідуального банківського сейфу (комірки)» відображається інформація лише про іншу (крім власника рахунку) особу (осіб), яка має право розпоряджатись банківським рахунком і підписувати розрахункові документи. У разі наявності декількох осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфу (комірки), у цьому блоці полів зазначається інформація про всіх таких осіб.

Розпорядження коштами на банківському рахунку може відбуватись, зокрема, шляхом зняття готівки, поповнення рахунку, використання додаткової карти, відкритої до одного рахунку тощо.

Якщо власник рахунку (суб’єкт декларування або член його сім’ї) не визначав розпорядника(-ів) рахунку в рамках процедури, визначеної спеціальним законодавством, що регулює діяльність банків, то у полі «Тип особи» блоку полів «Інформація про іншу фізичну або юридичну особу, яка має право розпоряджатися таким рахунком або має доступ до індивідуального банківського сейфу (комірки)» слід обрати позначку «Не застосовується». Зазначати у цьому блоці полів дані власника рахунку не потрібно.

Якщо ж Ви володієте інформацією щодо протиправних дій з боку службових осіб Головного управління ДПС у Волинській області, то її можна повідомити у будь-який зручний спосіб, зокрема:

- з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: 43027, м. Луцьк, вул. Київський майдан, 4;

- на електронну адресу vl.official@tax.gov.ua;

- засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Волинській області, на номер (0332)777-171, (IP)7171.

Нагадаємо, що інформувати відповідні органи про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700 «Про запобігання корупції» може кожен громадянин України, іноземець чи особа без громадянства.

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області