Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власники нерухомості торік додали громадам Волині понад 138 мільйонів гривень податку

опубліковано 19 січня 2023 о 09:02

Упродовж 2022 року власники нерухомості на Волині сплатили до місцевих бюджетів 138,4 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Сума сплаченого податку на нерухомість в області на 4,6 відсотка перевищує аналогічні надходження 2021 року.

Із загальної суми сплаченого податку на нерухомість 91,8 мільйона гривень – внесок власників нерухомості-юридичних осіб. Тим часом фізичні особи спрямували до бюджетів громад 46,6 мільйона гривень.

«Фінансова основа для бюджетної стабільності громад – зона спільної відповідальності платників податків, органів місцевої влади та податкової служби. .Виклики воєнного часу вимагають єдності у питанні забезпечення бюджетів коштами. Завдяки скоординованим зусиллям місцевої влади та ДПС і, звісно,  відповідальній позиції  платників податків минулий рік всупереч труднощам воєнного стану став досить успішним. Нинішнього року громади потребують такої ж виваженості та старанності платників у виконанні податкових зобов’язань»,  - наголошує в.о. начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій Лисеюк.

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків із бюджетом через Електронний кабінет. Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків з персонального комп’ютера чи гаджета.

Інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань також можна отримати у Центрах обслуговування платників, що діють при державних податкових інспекціях області.

Якщо ж нерухоме майно придбане у минулі податкові періоди за доходи, з яких не сплачено податків, то у цьому випадку громадяни можуть скористатися правом на одноразове добровільне декларування.

Особи, які задекларують такі активи, за умови перерахування одноразового збору, звільняються від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за ухилення від оподаткування в минулому.  

Щоб скористатися правом на податкову амністію потрібно заповнити в Електронному кабінеті і подати одноразову добровільну (спеціальну) декларацію, згодом сплатити передбачений спеціальний збір. Про те, як це зробити правильно - детальна інформація в банері «Одноразове добровільне декларування».

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області