Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Із 1 січня 2023 року почали діяти зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення мінімального податкового зобов’язання

опубліковано 03 квітня 2023 о 08:58

Власникам земельних паїв доведеться платити новий податковий збір

Із 1 січня 2023 року почали діяти зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки.  Хто з наших краян буде платити цей податок, як він нараховується і в які терміни має сплачуватися – у розмові з начальницею Маневицької державної податкової інспекції ГУ ДПС у Волинській області Наталією Бідун.

- Наталіє Степанівно, розкажіть, будь ласка, хто є платниками мінімального податкового зобов’язання (МПЗ)? 

- Такими платниками є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують, користуються на умовах емфітевзису, постійного користування) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Податком оподатковуються земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що розташовані за межею населених пунктів.  Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи - підприємці, здійснюватиметься контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. Оскільки першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік, то вперше фізичні особи, не зареєстровані як ФОП, отримають податкове повідомлення – рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, у період  з 01.01.2023 по 01.07.2023. 

- А якщо земельні ділянки здаються в оренду, то хто має платити цей податок: орендар чи власник землі? 

- У разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства) МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок.  

Щоб визначити, хто конкретно повинен платити МПЗ, необхідно з’ясувати, чи перебуває земельна ділянка в офіційній оренді та, чи зареєстровано право на користування в Реєстрі речових прав. Якщо земля знаходиться в офіційній оренді і її зареєстроване в Реєстрі речових прав, то платіжка щодо МПЗ прийде орендарю. Коли ж така ділянка не перебуває в офіційній оренді, то МПЗ сплачує власник землі.

- Як розраховується такий збір і куди він спрямовуватиметься? 

- МПЗ рахується за формулою, прив'язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки або нормативно-грошової оцінки 1 га в області, де вона розташована, з урахуванням індексацій. Платник зобов’язаний сплатити зазначену у відповідному податковому повідомленні-рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки.

- Його потрібно буде платити за всі ділянки?  

- МПЗ не встановлюється і, відповідно, не підлягає сплаті за: земельні ділянки, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів за результатами приватизації; землі запасу; земельні ділянки, що віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01.01.2022 року знаходилися у межах населених пунктів;  земельні ділянки зон відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Також не нараховується та не сплачується МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, а також ті, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. 

- Тож, фактично, людям доведеться платити цей податок не за те, що отримують із цієї землі  прибуток, а за те, що вони її просто мають у власності…

- Так. Багатьом жителям наших громад, зокрема власникам паїв, таки доведеться платити цей новий збір. Становитиме він орієнтовно півтори тисячі гривень на рік за гектар. 

Фермери, які ведуть легальну діяльність і сплачують всі податки, зазвичай матимуть від’ємний розмір МПЗ, тобто фактично не будуть його сплачувати. Якщо ж людина має земельну ділянку поза населеним пунктом, то, найімовірніше, вона має сплатити МПЗ.

Впровадження МПЗ стане значним стимулом для багатьох селян здавати власні земельні ділянки в оренду або продавати їх, оскільки незалежно від того, використовується така ділянка поза населеним пунктом чи ні, все одно є обов’язок щодо сплати МПЗ.

Головною ідеєю цієї фіскальної ініціативи є намагання боротися з тіньовим використанням землі для товарного сільськогосподарського виробництва та обігом сільськогосподарської продукції, яка приховується від оподаткування. Це пов’язано з тим, що велику популярність серед аграріїв набула схема, за якої земельна ділянка орендується неофіційно. 

Для уточнення інформації у Маневицькій ДПІ можна звернутися за тел.: (03376)2-22-52.