Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам про вимоги податкового законодавства у сфері готівкового обігу: працює тематична телефонна «гаряча лінія»

опубліковано 21 квітня 2023 о 11:01

Про контроль за порядком проведення розрахунків у сфері роздрібної торгівлі та особливості застосування РРО із платниками податків Волині під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» 20 квітня 2023 року спілкувався начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Волинській області Роман Денисюк. 

Посадовець відповів на запитання представників волинського бізнесу щодо положень податкового законодавства у сфері готівкового обігу, особливостей застосування РРО під час реалізації підакцизної продукції та відповідальність платників у разі встановлення порушень. 

«Державна податкова служба України на постійній основі проводить аналіз наявних ризиків у діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажу товарів і наданні послуг із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Тому рекомендуємо платникам безумовно дотримуватися вимог закону, своєчасно здійснювати розрахунки з бюджетом та не порушувати прав споживачів», - зазначає начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Волинській області Роман Денисюк. 

Звертаємо увагу, що для моніторингу та аналізу діяльності СГД використовується інформація з різних джерел, як зовнішніх (доручення Уряду та Мінфіну, інформація від контролюючих органів, громадських організацій, суб’єктів господарювання та громадян), так і з внутрішніх (податкова звітність, Система обліку даних реєстраторів розрахункових операцій тощо). 

Одним з критеріїв, який підлягає зазначеному аналізу, є дотримання суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахункові операції, вимог Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 11 лютого 2016 року за № 220/28350, у частині наявності у фіскальних чеках обов’язкових реквізитів, у т. ч. позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суми коштів за цією формою оплати та валюти операції. 

Останнім часом до ДПС надходить інформація, що у деяких випадках окремими платниками податків, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі на АЗС, у чеках РРО відображається завідомо недостовірна форма оплати, зокрема, при розрахунку за пальне готівкою у фіскальному чеку відображалась безготівкова форма оплати – «карткою»; «кредит»; «відомість»; «талони» тощо. 

Водночас наголошуємо на необхідності безумовного дотримання платниками податків вимог пунктів 1 та 2 статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Державна податкова служба України звертає увагу, в першу чергу споживачів (покупців), на необхідності здійснення громадського контролю при проведенні розрахункових операцій, зокрема, в частині відповідності та достовірності відображеної інформації у фіскальних чеках, у т. ч. щодо форми оплати. 

Враховуючи вищевикладене, з метою оперативного забезпечення законних прав та інтересів покупців пропонуємо громадянам інформувати про такі випадки у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram». 

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області