Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нелегальна торгівля алкоголем і тютюном завдає шкоди здоров’ю споживачів та збитків бюджетам

опубліковано 11 травня 2023 о 09:02

Нелегальна торгівля алкоголем і тютюном завдає шкоди здоров’ю споживачів та збитків бюджетам. Щоб запобігти таким фактам Головне управління ДПС у Волинській області пропонує налагодити ефективну комунікацію між громадами та споживачами. 

Зокрема, задля активної протидії незаконному обігу підакцизних товарів та виконанню місцевих бюджетів області Головне управління ДПС у Волинській області надіслало листи територіальним громадам області з пропозицією співпраці шляхом надання  інформації податковій службі про конкретні факти реалізації, зберігання алкогольних напоїв і тютюнових виробів, немаркованих марками акцизного податку встановленого зразка, реалізації таких товарів особам, які не досягли 18 років, здійснення торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій та у невизначених для цього місцях, діяльності незаконних АЗС, стихійної торгівлі підакцизними товарами на території ринків, торгово-розважальних центрів, автовокзалів та залізничних вокзалів, тощо.

Звертаємо увагу, що для забезпечення надходжень до місцевих бюджетів різних видів податків та платежів наказом Волинської обласної військової адміністрації від 31.01.2023 року №37 затверджено відповідний План заходів. Згідно вказаного Плану заходів виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов’язано надавати інформацію Головному управлінню ДПС у Волинській області про виявлені факти реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів, немаркованих марками акцизного податку, здійснення торгівлі підакцизними товарами без наявності ліцензій.

Із початку поточного року на адресу управління надійшло 2 звернення щодо реалізації підакцизних товарів без наявності ліцензій, а саме 1 звернення від товариства щодо нелегальної торгівлі алкогольними напоями на території автовокзалу та 1 звернення від управління фінансів територіальної громади щодо торгівлі підакцизними товарами без наявності ліцензій та без сплати акцизного податку на території громади. За результатами фактичних перевірок, проведених працівниками управління на підставі отриманих звернень, встановлено факти зберігання алкогольних напоїв у місцях не внесених до ЄДР та реалізацію алкогольних напоїв без марок акцизного податку. 

Також працівниками управління проведено фактичні перевірки на території ринків м. Луцька та на автовокзалі м. Луцька, за результатами яких встановлено факти реалізації та зберігання 35 пачок тютюнових виробів без марок акцизного податку на суму 1645,00 грн. та 4 пляшок алкогольних напоїв на суму 400,00 грн. Дані тютюнові вироби та алкогольні напої вилучені з обігу співробітниками ГУНП у Волинській області.

В ГУ ДПС у Волинській області наголошують: якщо Ви володієте інформацією про реалізацію, зберігання фальсифікованих алкогольних напоїв і тютюнових виробів, немаркованих марками акцизного податку встановленого зразка, реалізацію таких товарів особам, які не досягли 18 років, чи торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій, варто повідомити про такі факти за номером телефону (0332) 777-152 (управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Волинській області), або надіслати повідомлення поштою за адресою: м. Луцьк, Київський майдан, 4 (конфіденційність гарантується).

Управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Волинській області