Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування касових апаратів – обов’язкове!

опубліковано 21 серпня 2023 о 08:25

Інтерв’ю газеті «Полісся» начальниці Камінь-Каширської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Волинській області Наталії Божко.

Підприємців почнуть знову штрафувати за торгівлю без касових апаратів. Про це активно повідомляють органи державної податкової служби. Зокрема, зазначається, що українців притягуватимуть до відповідальності як за невстановлення реєстраторів розрахункових операцій, так і за невикористання їх належним чином у роботі. Крім того, попереджають про відновлення перевірок суб’єктів господарювання.

Коли почнуть застосовувати покарання та в яких випадках, журналісти газети «Полісся» розпитали у начальниці Камінь-Каширської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Волинській області Наталії Божко. 

— Наталіє Михайлівно, відомо, що з 1 січня 2022 року касові апарати (РРО/ПРРО) мали б бути в кожного суб’єкта господарювання. На період воєнного стану Верховна Рада вирішила звільнити від штрафних санкцій за незастосування їх. Але вже з 1 серпня набув чинності закон, згідно з яким відновлюється ряд обов’язків для підприємців в тому числі і використання РРО. То чи вже накладаються штрафи за недотримання цих вимог?

— Після перегляду депутатами Верховної Ради норм законодавства, що стосуються оподаткування у період дії воєнного стану, було відновлене положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Відповідно, у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, фінансові санкції, передбачені Законом, будуть застосовуватися із 1 жовтня поточного року.

— Це стосується усіх суб’єктів господарювання?

—Тепер майже всіх. Тому рекомендуємо вже подбати про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

— І все-таки уточніть, хто може обійтися без касового апарату.

— Законом передбачено, що ні реєстратори розрахункових операцій, ні програмні реєстратори розрахункових операцій чи розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (хоча є певні винятки), підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. Не потрібні вони при виконанні банківських операцій, при здійсненні фізичними особами торгівлі продуктовими або промисловими товарами за готівкові кошти на ринках. А також при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Ну і ще у деяких випадках. У більшості ж касові апарати таки потрібні. До того ж підприємці повинні мати на увазі, що тепер дещо змінили правила формування назви товарів у фіскальних чеках.

— Їх ускладнили?

— Ні. Навпаки – спростили. Але лише для ФОПів – “єдинників” І, ІІ та ІІІ групи за ставкою ЄП 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді, наприклад: «постільна білизна» замість «наволочка 70х50», «простирадло 160 х 200» і т.д.; «кава» замість «лате», «еспресо», «капучино» і т.д. Є також чотири групи товарів, які потрібно буде зазначати в чеку все ж докладно. Це: підакцизні товари; технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; лікарські засоби, вироби медичного призначення (сюди не входять ветеринарні препарати); ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів та каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

— Отже, як ви сказали, з 1 жовтня 2023 поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання касових апаратів. А коли почнуться перевірки?

— Також з 1 жовтня. До того часу ми проводимо консультації та роз’яснення. Бо ж питань у багатьох суб’єктів господарювання залишається безліч.

— До речі, а, можливо, законотворці, зважаючи на воєнний стан у країні, передбачили хоч якісь поблажки для бізнесу?

— Підприємці можуть потішитися хіба інформацією про те, що в законі чітко прописали, що суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог закону про реєстратори розрахункових операцій, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року. Тобто штрафів не накладатимуть за порушення, вчинені в період з 1 січня 2022 року по 30 вересня 2023 року включно. Та є три види діяльності, у яких не буде жодних поблажок: діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор; діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти; продаж підакцизних товарів. Зазначу, що безалкогольні напої, які мають назву алкогольних (безалкогольне пиво, вино і т.д.) не є підакцизними товарами.

— Якими ж будуть штрафи за невикористання касових апаратів?

— Відповідно до законодавства штраф накладатиметься на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума залежатиме від суми чека і кількості виявлених порушень. Так, за перше недотримання правил — 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями; друге та наступні — 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Щоправда до 31 липня 2025 року (але не пізніше дати закінчення воєнного стану) діятимуть знижені розміри штрафів за три види порушень. Зокрема, за проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого СГ. У цих випадках штрафи становитимуть 25% вартості проданих з цими порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 50% вартості проданих з цими порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Тому звертаємося до підприємців з рекомендаціям розібратися з вимогами законодавства та працювати, дотримуючись їх. Якщо виникають якісь запитання, можна звертатися у центр обслуговування платників Камінь-Каширської державної податкової інспекції за телефоном (03357) 2-31-87, або 050-53-89-785.