Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Волині громади отримали на 26,5 відсотка більше єдиного податку

опубліковано 27 жовтня 2023 о 09:07

За підсумками січня-вересня 2023 року господарюючі суб’єкти Волині, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, спрямували до місцевих бюджетів 743,5 мільйона гривень єдиного податку. Сума сплаченого єдиного податку в області на 26,5 відсотка перевищує аналогічні надходження торік.  

Позитивна динаміка надходжень єдиного податку вчергове переконує у відповідальній позиції малого бізнесу, представники якого залишаються надійними та прогнозованими партнерами місцевого самоврядування у питанні забезпечення фінансової спроможності громад, - констатують у Головному управлінні ДПС у Волинській області. 

Як свідчить аналітика, ріст показників сплати єдиного податку має місце серед спрощенців фізичних та юридичних осіб і аграріїв четвертої групи. Зокрема, найбільшу суму єдиного податку до бюджетів громад спрямували спрощенці-фізичні особи - 546,1 мільйона гривень єдиного податку. У загальній сумі сплаченого єдиного податку 145,1 мільйона гривень – внесок юридичних осіб. Сільськогосподарські товаровиробники перерахували до місцевих бюджетів 52,3 мільйона гривень єдиного податку. 

У Головному управлінні ДПС у Волинській області висловлюють вдячність представникам малого бізнесу за сумлінне виконання конституційного обов’язку і нагадують про необхідність застосовувати РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій. 

Підприємці-спрощенці (окрім першої групи спрощеної системи оподаткування), здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формах, зобов’язані працювати з РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек, - звертають увагу платників податків у податковій службі. 

Із ухваленням Закону № 3219 відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону) – відновлено.  

Відтак із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, податківці мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

У Головному управлінні ДПС у Волинській області рекомендують платникам єдиного податку другої, третьої та четвертої груп спрощеної системи оподаткування не ігнорувати вимоги закону та безумовно виконувати законодавчі норми щодо застосування РРО/ПРРО незалежно від обраних видів діяльності. 

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області