Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Волині на понад чверть зросли надходження єдиного податку

опубліковано 22 листопада 2023 о 08:59

За підсумками січня-жовтня 2023 року господарюючі суб’єкти Волині, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, спрямували до місцевих бюджетів 871,7 мільйона гривень єдиного податку. Сума сплаченого єдиного податку в області на 25,9 відсотка перевищує аналогічні надходження торік.  

Таким чином, місцеві бюджети отримали на 180 мільйонів гривень єдиного податку більше. Аналітика свідчить, що ріст показників сплати єдиного податку фіксують серед фізичних та юридичних осіб, а також сільськогосподарських товаровиробників.

Зокрема, найбільшу суму єдиного податку до бюджетів громад спрямували спрощенці-фізичні особи - 639,2 мільйона гривень єдиного податку. У загальній сумі сплаченого єдиного податку майже 153,8 мільйона гривень – внесок юридичних осіб. Сільськогосподарські товаровиробники перерахували до місцевих бюджетів 78,7 мільйона гривень єдиного податку. 

За стабільною позитивною динамікою надходжень єдиного податку - відповідальність та сумління малого бізнесу, представники якого всупереч обставинам воєнного часу успішно працюють, чесно сплачують податки та активно допомагають державі ефективно протидіяти загарбникові, - констатують у Головному управлінні ДПС у Волинській області. 

У податковій службі висловлюють щиру вдячність представникам малого бізнесу за сумлінне виконання конституційного обов’язку і нагадують про необхідність застосовувати РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій. 

Підприємці-спрощенці (окрім першої групи спрощеної системи оподаткування), здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формах, зобов’язані працювати з РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек, - звертають увагу платників податків у податковій службі. 

Із ухваленням Закону № 3219 відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону) – відновлено.  

Відтак із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, податківці мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

У Головному управлінні ДПС у Волинській області рекомендують платникам єдиного податку другої, третьої та четвертої груп спрощеної системи оподаткування не ігнорувати вимоги закону та безумовно виконувати законодавчі норми щодо застосування РРО/ПРРО незалежно від обраних видів діяльності. 

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області