Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці довели у суді правомірність нарахування пені за порушення граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД

опубліковано 16 серпня 2024 о 08:23

Судом підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким позивачу нараховано пеню за порушення граничних строків розрахунків (граничних строків поставки товару) в сфері зовнішньоекономічної діяльності. 

Вирішуючи даний спір, судами вірно враховано, що порушення строку розрахунків в іноземній валюті мало місце у період з 01.07.2016, тобто наступного дня, що наступив після закінчення строку, продовженого висновком Міністерством економічного розвитку та торгівлі України, та по 21.05.2017 – останній день перед зверненням позивача до Арбітражного інституту при Торгово-промисловій палаті м. Стокгольм за захистом свого порушеного права за контрактом, на підставі якого розпочато арбітражний розгляд.

Також судами вірно враховано, що звернення позивача 21.04.2014 до Арбітражного інституту при Торгово-промисловій палаті м. Стокгольм не зупиняє нарахування пені, оскільки рішенням Арбітражного інституту при Торгово-промисловій палаті міста Стокгольм від 10.05.2017 відмовлено у зв`язку з несплатою реєстраційного збору.

Судами встановлено, що загальна вартість недопоставленого нерезидентом товару позивачу становить 52658700,00 дол. США, відповідна сума заявлялась позивачем у клопотанні від 21.04.2014 до Арбітражного інституту при Торгово-промисловій палаті міста Стокгольм та не заперечувалась позивачем під час судового розгляду справи. Відтак, податковим органом вірно здійснено розрахунок пені з урахуванням 325 днів прострочення поставки товару суми недопоставленого товару.

Окрім того, як вірно враховано судами, Законом України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», який є спеціальним для цілей застосування санкцій за порушення строків розрахунків в іноземній валюті, не передбачено можливості врахування курсової різниці в разі повернення коштів в майбутньому.

Відтак, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду від 23.07.2024 у справі № 826/17473/17 касаційну скаргу позивача залишено без задоволення; рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 05.04.2018 та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 18.09.2018 залишено без змін.

Пресслужба Державної податкової служби України