Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Податки сплачують платники, ми просто контролюємо повноту та своєчасність їх сплати

опубліковано 23 жовтня 2020 о 08:14

Поняття «податкова зібрала», «митниця зібрала» – є цілком архаїчною риторикою. Платники сплачують податки, а податкова просто контролює повноту та своєчасність їх сплати. Таку думку висловив в інтерв’ю виданню «Новое время» Голова ДПС Олексій Любченко.

«Є поняття податкової ефективності, ми завжди над цим працювали. Це – відношення між сплаченими податками та базою оподаткування. Нецікаво мислити категоріями «квартал», «рік». Ми взяли десять років і одним алгоритмом прорахували Україну. Отримали цікаву картину», – розповів Голова ДПС.

За його словами, починаючи з 2016 року (перший повний рік функціонування електронної системи адміністрування ПДВ), податкова ефективність почала потроху зростати. Ці коефіцієнти варіюються від 0,1 % та вище.

«Якщо база оподаткування 700 млрд грн, а сплатили 700 млн грн, то коефіцієнт – 0,1%. У минулому році ефективність досягала 2,7 % у квітні. Починаючи з травня поточного року, податкова ефективність становить в середньому понад 3,1 %», – наголосив Олексій Любченко.

Він також відзначив, що зростання надходжень податку на додану вартість пов’язане, зокрема, через перекриття податківцями можливостей для діяльності компаній, які «регулярно складали конкуренцію на ринку дешевими ставками ПДВ – 8 % або 10 % в залежності від ситуації».

«Ось півроку таких можливостей немає. Близько 20 млрд грн з плюсом за 5 місяців було зростання до минулого року. Якщо б податкова ефективність була як у минулому році, то не було б цих 20 млрд грн ПДВ. Та ж ситуація зараз – мінімум 2,5 млрд грн ПДВ буде ще плюсом у жовтні. Близько 24 млрд грн з’явилося через те, що всі стали сплачувати податок за ставкою 20%», – підкреслив очільник ДПС.

Пресслужба Державної податкової служби України