Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Світлана Савчук: Волинські аграрії можуть розраховувати на компетентну консультативну допомогу

опубліковано 23 жовтня 2020 о 10:37

Інтерв’ю начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани Савчук інформаційному агентству "Конкурент"

Волинські податківці  у складі робочої групи, що створена і працює при Волинській облдержадміністрації, консультують фермерів щодо актуальних питань реєстрації податкових накладних.

Реалізація вирощеної аграріями продукції вимагає проведення низки важливих та обов’язкових господарських операцій зі складанням та реєстрацією податкових накладних. Власне саме реєстрація податкової накладної досить часто викликає чимало запитань у податкової, насамперед на предмет реальності здійснюваної фінансової операції.

Про те, які моменти варто врахувати аграріям для того, щоб запобігти блокуванню податкових накладних, розповіла начальник Головного управління ДПС у Волинській області Світлани Савчук.

– Світлано Павлівно, для аграрної Волині діяльність сільськогосподарських товаровиробників особливо важлива. Насамперед, саме аграрії створюють чимало робочих місць у сільських районах, де знайти роботу надзвичайно складно. По-друге, зважаючи на попит, наші фермери мають можливість не лише успішно фінансово завершити рік, а й поповнити бюджет. То чому ж у податковій службі настільки пильно аналізують діяльність агровиробників, коли йдеться про реєстрацію податкової накладної для реалізації власно вирощеної продукції?

– Аналіз господарської діяльності кожного платника податків та її вплив на стан сплати податків належить до компетенції фахівців податкової служби. Тому пильно, детально та неупереджено ми аналізуємо господарські операції кожного, а особливо тих, хто претендує на бюджетне відшкодування податку на додану вартість. Оскільки зареєстрована податкова накладна дає підстави платнику сформувати податковий кредит, а згодом – претендувати на бюджетне
відшкодування ПДВ, виникає питання щодо реальності здійсненої операції. Це означає, що підприємство, не лише аграрного сектору, повинно аргументовано довести, що його господарська операція не має на меті безпідставно претендувати на ПДВ з бюджету чи «сховати» сплату того ж таки податку за схемними фінансовими операціями.

До речі, волинські сільськогосподарські товаровиробники у 2019 році сплатили 161 мільйон гривень ПДВ. Це 2 відсотки від обсягів здійснених ними операцій. Саме цей момент свідчить про належну податкову дисципліну більшості наших аграріїв. Але, щоб запобігти формуванню схемного податкового кредиту окремими бізнес-структурами не лише аграрного спрямування, ми якісно аналізуємо подані документи усіх платників ПДВ.

– У який спосіб та у якій формі платник повинен переконувати податківців у своїй доброчесності?

– Кожен, хто зареєструвався платником ПДВ, знає, що процес реєстрації податкової накладної відбувається автоматично. Система моніторингу критеріїв
оцінки ризиків (СМКОР) – це програмний продукт, що безособово щоденно, можна навіть сказати – щохвилинно, аналізує десятки тисяч поданих податкових накладних на предмет наявності ризиків. Тобто, програма зіставляє безліч здійснених операцій і якщо є ознаки чи фактори, що вказують на ризиковість, податкова накладна зупиняється. Це не означає, що блокується господарська діяльність підприємства. Платник далі провадить свою діяльність, однак повинен надати передбачену нормативними документами інформацію для підтвердження реальності операції фахівцям комісії на регіональному рівні.

А тепер щодо форми та змісту аргументів платника. Постановою Кабінету Міністрів України затверджено порядок №1165, яким передбачено перелік документів, зокрема подання до ДПС таблиці даних платника податку на додану вартість. Саме ця таблиця, як правило, містить вичерпну інформацію про специфіку діяльності платника, зокрема види діяльності та пов’язані з ними перелік вхідних і вихідних кодів товарів і послуг. Протягом п’яти днів комісія Головного управління ДПС у Волинській області зобов’язана розглянути надану інформацію та ухвалити рішення про розблокування податкової накладної чи залишити її у статусі ризикової.

Ми завжди враховуємо інформацію про наявність ресурсів, якими володіє/користується платник податку (виробничі потужності, основні засоби, земельні та трудові ресурси) та про наявність/відсутність ризикових операцій у платника податку. Це означає, що представнику аграрного бізнесу немає підстав для хвилювання, якщо у нього:

-є правовстановлюючі документи на земельні ділянки та договори оренди земельних ділянок із відображенням таких земель у податковій звітності;

-трудові відносини з найманими працівниками оформлено, про що поінформовано ДПС відповідними повідомленнями;

-до податкової служби подано повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, тобто так звана форма 20-ОПП. В даному повідомленні повинні бути відображена інформація про наявність власних або орендованих основних фондів, транспорту, сільськогосподарської техніки, офісних, виробничих, складських приміщень, земельних ділянок тощо.

Як бачите, податкова не вимагає якихось особливих даних чи виняткової інформації. Це ті моменти, які завжди будуть у порядку, якщо платник працює з дотриманням вимог чинного законодавства.

Щодо подання в електронному вигляді таблиці даних платника податку (код документа J(F)1312302), то її варто надіслати для упередження зупинки податкової накладної. Важливо як додаток до таблиці надати ґрунтовне пояснення напрямків господарської діяльності (код документа J(F)1360102) із посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку №1165). Також як додатки до таблиці даних необхідно надати копії статистичної звітності по сільськогосподарській діяльності, зокрема:

-форма 4-СГ (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»;

-форма 37-СГ (станом на останню звітну дату подання такого звіту) «Звіт про сівбу та збирання врожаю сільськогосподарських культур, проведення інших польових робіт»;

-форма 24-СГ (місячна, річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин»;

-форма 29-СГ (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду».

До речі, це звітні документи, які формуються і надаються сільськогосподарським товаровиробниками до підрозділів статистики згідно з вимогами закону. Тобто ми вивчаємо і аналізуємо вже подані документи, а не вимагаємо сформувати таку інформацію спеціально для нас.

– Чи часто волинські аграрії допускають ризикові операції та якою буде ваша загальна рекомендація бізнесу, який зареєстрований платником ПДВ?

– Загальна порада кожному господарюючому суб’єкту: уважно аналізувати власну господарську діяльність та не допускати сумнівних ділових контактів, що згодом дадуть підстави для включення платника до групи ризикових. Щодо ризикових господарських операцій наших аграріїв, то на початок жовтня Система моніторингу критеріїв оцінки ризиків зупинила реєстрацію лише 216 податкових накладних. Загальна сума цих ризикових операцій – 15,7 мільйона
гривень. Тому ми застерігаємо наших аграріїв від сумнівних господарських операцій, що змусять їх згодом надавати пояснення.

Якщо виникають питання щодо правильності формування та реєстрації податкових накладних, то за номером телефону у м. Луцьк (0332) 777-116 можна отримати фахову консультацію.

Зауважу, що будь-яка інформація від аграріїв буде корисною для податківців, оскільки робоча група має намір напрацювати шляхи, механізми і способи вирішення проблемних питань, що виникають при реєстрації податкових накладних. Особливо актуально сьогодні мати достовірні дані реальних суб’єктів агропромислового сектору економіки. Як переконує практика, спірні питання краще врегульовати шляхом діалогу. Тож запрошуємо до конструктивного спілкування представників легального аграрного бізнесу.