Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Першоджерело відомостей щодо місцезнаходження фізичної особи - підприємця - Єдиний державний реєстр

опубліковано 09 грудня 2020 о 08:11

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем) фізичної особи – підприємця.

Відомості, які містяться в ЄДР контролюючі органи отримують у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами контролюючого органу.

Таким чином, першоджерелом відомостей щодо місцезнаходження фізичної особи - підприємця є ЄДР.

Статтею 45 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб - підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755).

Відповідно до статті 9 Закону № 755 в ЄДР містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем) фізичної особи – підприємця.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (категорія 116.04).

 Пресслужба Головного управління

ДПС у Волинській області