Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чесно декларувати доходи ніколи не пізно, - Світлана Савчук

опубліковано 12 серпня 2021 о 08:34

Інтерв’ю інформаційному агентству «Конкурент» начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани САВЧУК.

На Волині декларації з мільйонними доходами за 2020 рік вже подали 72 громадян. Відколи волинські податківці в травні відзвітувалися про 66 офіційних мільйонерів, ще 6 наших земляків скористалися правом задекларувати доходи понад 1 мільйон гривень.

Чому ці громадяни раптом вирішили повідомити податкову про отримані торік доходи поза деклараційним процесом та чи пов’язує податкова служба цей факт з податковою амністією, що стартує в Україні з 1 вересня 2021 року, ми поцікавилися у начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани Савчук.

- Світлано Павлівно, громадяни, котрі повідомили податкову про мільйонні доходи після кінцевого терміну подання декларації просто забули задекларувати доходи вчасно чи є інші причини?

- Чесно задекларувати доходи ніколи не пізно. Тим паче, що практика декларування доходів фізичними особами в Україні існує майже двадцять років. Щороку громадяни, які отримали доходи без сплати податків, зобов’язані до 1 травня подати декларацію і сплатити ПДФО. Втім, якщо з певних причин громадянин не виконав свій конституційний обов’язок вчасно, не заборонено це зробити пізніше. До речі, в зв’язку з карантинними обмеженнями штрафні санкції за таке порушення не застосовуються. Тобто, декларанти сплатять до бюджету лише податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

-Чи пов’язуєте таку активність декларантів з податковою амністією, що стартує з 1 вересня? Можливо зараз задекларувати доходи більш вигідно?

- Жодних підстав для таких висновків не маємо. Тим паче, що зараз декларанти сплачують 18 відсотків ПДФО і 1,5 відсотка військового збору. Пропоновані податковою амністією ставки оподаткування суттєво менші. Важливо, що чимало волинян щорічно сумлінно декларували доходи. І цей момент вказує на досить високий рівень податкової культури. Щоправда тих, хто ігнорував конституційний обов’язок, теж багато. 

- Чи не почуватимуться ображеними через компроміс держави із неплатниками ті, хто чесно декларував доходи і сплачував податки?

- Податкову амністію тим, хто не сплатив повною мірою податків, пропонували у багатьох країнах. Десь цей процес був успішним, у деяких країнах – не зовсім. Українцям варто орієнтуватися на можливість цивілізованим шляхом легалізувати активи, з яких не було сплачено податків, і таким чином відкрити для себе і країни нові можливості.

- Конкретизуйте будь-ласка, хто може скористатися податковою амністією та що повинен декларувати?

 - Закон визначає, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування всіх активів, які були приховані від оподаткування. Тобто, кожен громадянин, який у будь-які податкові періоди отримував доходи, але не сплачував податки, має право подати спеціальну декларацію. Такому добровільному декларуванню підлягають об’єкти нерухомості, паї, рухоме майно, цінні папери, валютні цінності, особливо вартісні брендові речі чи антикваріат тощо. Тобто, якщо фізична особа володіє такими об’єктами та придбала їх за доходи, що не мають офіційного підтвердження, варто скористатися правом на податкову амністію.

- На яку суму повинні орієнтуватися потенційні декларанти?

- Якщо вартість активів  перевищує 400 тисяч гривень – декларацію варто подати. Зверну увагу: щодо грошових активів, то для їх легалізації  діятиме окремий порядок, з обов’язковим внесенням коштів на спеціальний банківський рахунок. Щодо нерухомості, то можна не декларувати житловий будинок/будинки площею до 240 квадратних метрів і квартиру/квартири площею до 120 квадратних метрів, нежитлові приміщення некомерційного призначення до 60  квадратних метрів. Щодо незавершеного житлового будівництва, то діють норми як для будинка/будинків і квартири/квартир. До речі, всі ці об’єкти повинні знаходитися в Україні.

- Яким чином в рамках податкової амністії оподатковується активи, придбані без сплати податків?

- Державою запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% за умови  сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно. Вичерпна інформація про особливості декларування і сплати - у банері «Одноразове добровільне декларування» на субсайті Головного управління ДПС у Волинській області.

- Повернімося до наших мільйонерів. Скільки зараз отримає бюджет від задекларованих за минулий рік доходів і які надходження плануєте від податкової амністії?

- За підсумками кампанії декларування доходів за 2020 рік бюджети всіх рівнів отримають майже 30 мільйонів гривень. До речі, на Волині декларант-рекордсмен вказав у декларації 18,2 мільйона гривень доходів за 2020 рік. Його внесок до бюджету - 3,3 мільйона гривень ПДФО і 0,3 мільйона гривень військового збору.

Щодо планів, то їх немає. Держава запропонувала прийнятний компроміс і законний спосіб легалізувати активи, що були приховані від оподаткування. А це означає, що часи змінюються і вимагають змін у свідомості кожного з нас. Якщо ми хочемо реальних змін, то найкращий шлях– вийти з «тіні».