Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Усім, хто має намір долучитися до волонтерського руху

опубліковано 15 березня 2022 о 09:12

Питання:
Я маю намір стати волонтером і надавати волонтерську допомогу Збройним силам України та особам, які постраждали внаслідок агресії росії. На даний час існує порядок  формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС), затверджений наказом Міністерства фінансів від 30.10.2014  № 1089.

Чи можу я, на даний час, зареєструвавшись згідно з цим порядком здійснювати волонтерську діяльність на всій території України, а не виключно в Донецькій і Луганській областях?

Відповідь:

Зміни до Податкового кодексу  України, якими планується  врегулювати питання  щодо не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами суми (вартості) волонтерської допомоги, наразі готуються.

Тому, відповідно до чинного порядку, волонтерська діяльність здійснюється виключно в Донецькій і Луганській областях.

Водночас відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності визначено Законом України від 19 квітня 2011 року N 3236-IV «Про волонтерську діяльність» (далі-Закон № 3236).

Так, відповідно до ст. 7 Закону №3236 волонтери надають волонтерську допомогу на базі організації чи установи, що залучає до своєї діяльності волонтерів на підставі договору про провадження волонтерської діяльності, укладеного з такою організацією чи установою, або без такого договору.

Волонтери можуть надавати волонтерську допомогу індивідуально, при цьому вони зобов’язані повідомляти отримувачів волонтерської допомоги про те, що вони не співпрацюють з організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів. 

Нагадаємо, що відповідно до п. 2 прим 1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону України від 05 липня 2012 № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 5073) Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (далі – Реєстр волонтерів), формується і ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та оприлюднюється на його офіційному вебсайті. Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (далі - Порядок).

Відповідно до  розділу  ІІ Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції, затвердженого наказом  Міністерства фінансів України від 30.10.2014  № 1089 “Про затвердження Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції” (далі - Порядок)   для включення до Реєстру волонтерів, благодійник – фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті) та довідку з банку (довідки з банків) із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності. Включення до Реєстру волонтерів здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Сектор інформаційної взаємодії

ГУ ДПС у Волинській області