Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громади Волині залучили понад 467 мільйонів гривень плати за землю

опубліковано 15 листопада 2023 о 08:48

За підсумками січня-жовтня 2023 року громади Волині отримали в розпорядження 467,4 мільйона гривень плати за землю. Це на 2,7 відсотка більше проти аналогічного періоду торік. 

Зокрема, у звітному періоді до місцевих бюджетів в області юридичні особи перерахували 373,4 мільйона гривень плати за землю. Майже 94 мільйони гривень земельного податку сплатили фізичні особи-землевласники та землекористувачі. 

Фінансова спроможність громад залежить від сумління та відповідальності кожного платника податків. Тож у Головному управлінні ДПС у Волинській області просять лідерів місцевого самоврядування долучитися до інформування платників податків про важливість перерахування до місцевого бюджету майнових податків. Виконання соціальних програм, утримання у належному стані інфраструктурних об’єктів і фінансування оборонних заходів вимагають стабільних податкових надходжень.  

Водночас податкова служба пропонує громадянам, які володіють нерухомістю та земельними ділянками, провести звірку щодо належних їм майнових об’єктів і нарахованих податкових платежів, своєчасно розрахуватися з бюджетом, а у випадку наявності податкового боргу – сплатити заборговані податки.  

Нагадаємо, що фізичні особи-землевласники та землекористувачі, які отримали податкові повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), теж можуть провести звірку з питань достовірності нарахувань у державних податкових інспекціях області за місцем своєї податкової адреси. 

Для якісної звірки варто надати фахівцю податкової служби правовстановлюючі документи на землю, або копії договорів, що підтверджують відчуження чи передачу майна.

Варто врахувати, що сплата МПЗ - обов’язкова як для юридичних, так і фізичних осіб. Кошти сплачені у рамках МПЗ зараховують до бюджету громади, на території якої знаходиться земельний наділ. 

На Волині актуальну інформацію щодо нарахування та сплати МПЗ можна отримати телефоном. Зокрема, платники податків, у яких виникають питання щодо нарахування МПЗ, можуть отримати необхідну інформацію за номером телефону 0996401637 у робочі дні відповідно до режиму роботи ГУ ДПС у Волинській області.  

З питань сплати МПЗ, зокрема щодо рахунків для зарахування коштів до бюджету, можна звертатися за номером телефону у Луцьку (0332) 777-106 у робочі дні відповідно до режиму роботи ГУ ДПС у Волинській області.  

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області