Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може СГ погасити борг зі сплати ЄСВ за рахунок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань з податків і зборів?

опубліковано 20 листопада 2023 о 08:51

Частиною 7 ст. 9 Закону від 08.07.2010 №2464-VI визначено, що ЄСВ сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку або на єдиний рахунок.

Звертаємо увагу, що згідно з частинами 2 та 3 ст. 8 Закону №2464 ЄСВ не входить до системи оподаткування, а кошти, що надходять від сплати ЄСВ та застосування фінансових санкцій відповідно до Закону № 2464, не можуть зараховуватися до Держбюджету, бюджетів інших рівнів та використовуватися на цілі, не передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи те, що ЄСВ не входить до системи оподаткування та не належить до джерела наповнення дохідної частини державного та місцевих бюджетів, то відсутні законодавчі підстави для здійснення повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань з податків і зборів в рахунок погашення боргу зі сплати ЄСВ.

Управління економічного аналізу ГУ ДПС у Волинській області