Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бізнес Волині надає перевагу сучасним рішенням в обліку розрахункових операцій 

опубліковано 20 листопада 2023 о 08:59

Господарюючі суб’єкти Волині вже використовують понад 17 тисяч реєстраторів розрахункових операцій. Програмні РРО впевнено домінують у сфері обліку розрахункових операцій. 

Зокрема, на Волині платники податків застосовують понад 11,5 тисячі програмних реєстраторів розрахункових операцій і майже 5,7 тисячі класичних касових апаратів, - інформує Головне управління ДПС у Волинській області. 

Актуальні та проблемні питання, що виникають у представників бізнесу при використанні РРО/ПРРО, обговорили фахівці підрозділів податкових сервісів, фактичних перевірок і керівники державних податкових інспекцій області під час координаційної наради. Учасники діалогу констатували, що більшість СГД, які зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, виконали вимоги закону в частині реєстрації касової техніки. Підприємці та керівники фірм не випадково надали перевагу саме програмним РРО: саме такий формат обліку розрахункових операцій максимально відповідає потребам платників податків.

«Не лише зареєструвати, а й використовувати РРО/ПРРО при проведенні готівкових і безготівкових операцій, видаючи при цьому фіскальний чек – законна вимога до представників підприємництва. Ми продовжуємо інформаційно-роз’яснювальну кампанію, щоб переконати бізнес працювати у правовому полі, дбаючи про інтереси держави та споживачів», - звернулася до учасників зустрічі в.о. заступника начальника Оксана Левчук. 

Посадовиця запропонувала активізувати діалог представникам податкової служби з органами місцевої влади та платниками податків із тим, щоб попередити застосування штрафних санкцій до підприємців, які ще не повною мірою виконують законодавчі вимоги у сфері обліку розрахункових операцій. 

Водночас у Головному управлінні ДПС у Волинській області фіксують перший позитивний результат фіскалізації розрахункових операцій всіма СГД, окрім спрощенців першої групи, для яких застосування РРО/ПРРО наразі не обов’язкове.  

Як поінформував учасників наради начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Роман Денисюк, у жовтні поточного року виторги у торгівельних мережах області зросли на 530 мільйонів гривень проти вересня. 

Нагадаємо, що застосування РРО/ПРРО та видача фіскального чека - обов’язкові умови при здійсненні розрахункових операцій підприємцями-спрощенцями.

Із ухваленням Закону № 3219 відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону) – відновлено.  

Відтак із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, податківці мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

У Головному управлінні ДПС у Волинській області рекомендують платникам єдиного податку другої, третьої та четвертої груп спрощеної системи оподаткування не ігнорувати вимоги закону та безумовно виконувати законодавчі норми щодо застосування РРО/ПРРО незалежно від обраних видів діяльності. 

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області