Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Волині виявили порушень при реалізації підакцизних товарів в одній із торгівельних мереж області на 1,5 млн. гривень 

опубліковано 05 січня 2024 о 10:00

Головне управління ДПС у Волинській області для забезпечення декларування суб’єктами господарювання реальних доходів від провадження господарської діяльності продовжує здійснення постійного контролю за дотриманням порядку проведення розрахунків із продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших товарів. 

При цьому використовується інформація з різних джерел, як зовнішніх (звернення громадян, інформація від контролюючих органів, громадських організацій, суб’єктів господарювання), так і з внутрішніх (податкова звітність, система обліку даних реєстраторів розрахункових операцій, тощо).

Так, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Волинській області за результатами наявної податкової інформації встановлено випадки невідображення обов’язкового реквізиту-цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої при роздрібному продажу алкогольних напоїв, а також випадки реалізації алкогольних напоїв з ідентичними реквізитами акцизних марок в одній із торговельних мереж на Волині.

Відсутність реквізитів марок акцизного податку у фіскальних чеках, які формуються РРО при продажу алкогольних напоїв, призводить до створення суб’єктами господарювання невідповідних розрахункових документів, за що передбачено застосування штрафних/ фінансових санкцій.

У рамках проведення в грудні 2023 року 4 фактичних перевірок господарських одиниць відповідної торгівельної мережі, із залученням працівників управління контролю за обігом підакцизних товарів, задокументовано виявлені порушення. За результатами проведених перевірок очікувана сума штрафних/фінансових санкцій, які будуть застосовані до відповідного суб’єкта господарювання, складає 1,5 млн. гривень.

У податковій службі нагадують, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями.

Головне управління ДПС у Волинській області вкотре звертає увагу платників, що здійснювати будь-яку господарську діяльність краще, дотримуючись вимог чинного законодавства, ніж сплачувати штрафи. Такий відповідальний підхід забезпечить спокій бізнесу при здійсненні господарської діяльності в сфері розрахункових операцій.

Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Волинській області