Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Варто врахувати юридичним особам! Граничний термін подання декларації з плати за землю -  20 лютого 2024 року!

опубліковано 16 лютого 2024 о 08:47

Триває кампанія декларування плати за землю з юридичних осіб на 2024 рік. Граничний термін подання звітності 20 лютого 2024 року, - інформує управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Волинській області. 

Звертаємо увагу на основні нововведення, які необхідно врахувати при обчисленні плати за землю на 2024 рік:

1.   Подання Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за формою, затвердженою наказом МФУ від 16.06.2015 №560 із змінами згідно наказу МФУ від 26.09.2023 №520 (форма J0602008 для юридичних осіб річна та місячна);

2.    Застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік до усіх категорій земель, його значення становить 1,051.

Водночас наголошуємо, що згідно ст.125 та 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства. Відповідальність за порушення земельного законодавства передбачена статтями 144, 211 Земельного кодексу України. Повноваження із здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (пп. 1 п. "б" частиною першої ст. 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

Таким чином, юридичним особам, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації права власності або користування на такі земельні ділянки.

Управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Волинській області