Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звернення до суду про банкрутство п’яти підприємств з податковим боргом - обґрунтовані, - Головне управління ДПС у Волинській області

опубліковано 24 лютого 2021 о 08:12

Податкова служба Волині виконала весь комплекс заходів щодо стягнення податкового боргу з п’яти підприємств, про які йдеться у сюжеті ТРК «Аверс» та публікації Інтернет-агентства «Волинські новини».

Відтак, на підставі підпункту 20.1.39 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України Головне управління ДПС у Волинській області звернулося  до суду із заявами щодо порушення справ про банкрутство.

Оскільки зазначені у публікації платники податків взяті на облік у ГУ ДПС у Волинській області в зв’язку зі зміною їх місцезнаходження вже з наявним податковим боргом, що виник за попереднім місцем реєстрації, податкова служба Волині, насамперед, звернулася до підрозділу податкової міліції для вжиття відповідних заходів щодо встановлення знаходження СГД на території області. Інформація про реальне місце знаходження господарюючих суб’єктів необхідна для стягнення наявних податкових боргів.

Редакційне припущення про те, що «Волинські податківці списують офшорним фірмам мільйонні борги?», винесене у заголовок публікації Інтернет-агентства «Волинські новини», спростовується чітким і послідовним виконанням алгоритму дій згідно законодавчих вимог щодо підприємств-боржників до бюджету, про що  ТРК «Аверс» окремо повідомлено у визначені терміни у відповідь на інформаційний запит.

Зокрема, Головним управлінням ДПС у Волинській області з метою погашення податкового боргу:

- сформовано боржникам та надіслано податкові вимоги у встановленому порядку, відповідно до норм ст. 59 ПК України;

- складено рішення про опис майна у податкову заставу та довідки про неможливість здійснення опису майна, оскільки податковим керуючим було здійснено виїзд за юридичними адресами для проведення опису майна у податкову заставу. При прибутті за адресами встановлено відсутність підприємств за місцезнаходженням;

- на виконання рішення суду задля примусового стягнення податкового боргу, зокрема стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, виставлено інкасові доручення, які повернуто без виконання із зазначенням відповідних причин повернення;

- проаналізовано дані реєстрів і встановлено, що відомості щодо наявного у зазначених платників податків нерухомого майна, вільного від обтяжень (іпотеки) третіми сторонами, відсутні.

Таким чином, ГУ ДПС у Волинській області вжито всі заходи, передбачені нормами глави 9 ПК України, щодо стягнення з активів платників податків в погашення податкового боргу, які не призвели до повного його погашення.

Керуючись ст. ст. 14, 16, 20, 36, 38, 57 ПК України, ст. ст. 8, 34, 35 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 4, 12, 20 Господарсько- процесуального кодексу України, Головне управління ДПС у Волинській області звернулося до Господарського суду Волинської області із позовами про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Звертаємо увагу, що Державна податкова служба не має повноважень і функцій правоохоронного органу. Відтак, діє винятково в межах, визначених законодавством, орієнтуючись на сервісну складову у власній діяльності.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Волинській області